Gripa de tip A (H1N1)

Ca parte a angajamentului la nivelul companiei noastre de a face afacerea ta - și lumea - mai curată, mai sigură și mai sănătoasă, Ecolab va lucra cu tine pentru a găsi soluții care ajută la rezolvarea problemelor de siguranță și contaminare a alimentelor.

 

Noutăți despre gripa de tip A (H1N1)

 

La data de 10 august 2010, Comitetul de Urgență al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) a anunțat că virusul gripal H1N1 s-a mutat în perioada post-pandemică. Oamenii au dezvoltat o oarecare imunitate la acest virus și nu s-au înregistrat focare majore pe timpul verii în emisfera nordică sau sudică. Acest lucru indică faptul că incidența H1N1 este orientată  spre un model sezonier mai tipic de gripă.

Cu toate acestea, virusul gripal H1N1 va continua să infecteze oameni și  focarele vor persista, cu cazuri ce vor afecta, probabil în mod disproporționat, femeile însărcinate și grupele de vârstă mai tinere.

Ce este gripa de tip A (H1N1)?

Gripa de tip A (H1N1)  este o boală respiratorie cauzată de un virus gripal A. Acest tip de gripă are în principal impact asupra porcilor, care sunt infectați la randul lor de păsări precum și tulpini de gripă umană. În cazul în care porcii sunt infectați cu mai multe tulpini, tulpinile se pot combina pentru a crea o tulpină care este mai ușor de transmis la oameni. În focarul din 2009, au apărut virusuri  prin combinarea a două tulpini  la porci  ce au determinat apariția unei noi tulpini la care oamenii nu au fost expuși anterior. Prin urmare, gradul de severitate final al bolii nu este cunoscut.

Trebuie sa iau măsuri speciale de vreme ce gripa de tip A (H1N1) este in perioada post-pandemică?

Oamenii sunt sfătuiți să continue să se protejeze pentru a reduce riscurile infecției cu gripă. Acest lucru include igiena mâinilor, eticheta în caz de tuse  și vaccinarea cu vaccinul ce conține tulpina virusului H1N1 (2009).

Care sunt simptomele și cum se transmite virusul?

Simptomele gripei de tip H1N1 sunt tipice gripei sezoniere, inclusiv febră (de obicei mare), dureri de cap, oboseală extremă, tuse uscată, durere în gât și frisoane. Unii oameni au raportat diaree și vărsături. În cazuri rare boala poate progresa până la pneumonie și insuficiență respiratorie, ce conduc la moarte.

Potrivit CDC și OMS, oamenii nu pot fi infectați prin consumul cărnii de porc sau prin contactul cu porcii. Transmiterea are loc de obicei prin contact direct cu persoanele infectate sau suprafețe contaminate.

Tratament

Un nou vaccin împotriva H1N1 este acum disponibil și se recomandă să fie administrat conform recomandărilor specialiștilor din domeniul medical. În plus, medicamentele antivirale precum oseltamivir (TamifluTM) și zanamivir (RelenzaTM) pot reduce simptomele acestui virus. CDC recomandă următoarele măsuri de precauție  pentru răspândirea  gripei sezoniere și controlul bolilor: igiena mâinilor, utilizarea dezinfectantelor pentru mâini și repaosul la domiciliu atunci când sunt bolnavi. Precauții suplimentare  de control al infecțiilor sunt foarte importante, inclusiv dezinfecția minuțioasă a suprafețelor contaminate și o etichetă corespunzătoare a tusei.

Referințe și informații suplimentare

Back to Top