Gripa

Ca parte a angajamentului la nivelul companiei noastre de a face afacerea ta - și lumea - mai curată, mai sigură și mai sănătoasă, Ecolab va lucra cu tine pentru a găsi soluții care ajută la rezolvarea problemelor de siguranță și contaminare a alimentelor.

 

Ce este gripa?

Gripa, denumită în mod obișnuit  "gripă" sau "gripă sezonieră" este un virus ce cauzează o infecție respiratorie comună asociată cu febră și complicații respiratorii, care de multe ori este transmisă cu ușurință de la un individ la altul. Cei mai mulți oameni au o oarecare imunitate la gripa sezonieră comună și în fiecare an este disponibil un vaccin împotriva acesteia. Cazurile severe apar mai frecvent la populațiile imunocompromise și la vârstnici. Aproximativ 36000 de oameni mor anual în Statele Unite din cauza gripei sezoniere.1

Oamenii pot fi infectați cu virusuri gripale de tip  A, B și C. Virusurile gripale de tip A pot infecta oameni și animale, inclusiv păsări, porci și cai, dar păsările sălbatice sunt gazde naturale. Ele sunt clasificate într-o varietate de subtipuri legate de prezența a două tipuri de proteine pe suprafața particulei virusului, hemaglutinina (HA) și  neuraminidaza (N). Virusurile gripale de tip B se găsesc de obicei numai la om. Spre deosebire de virusurile gripale de tip A, aceste virusuri nu sunt clasificate în funcție de subtip. Virusurile gripale de tip  B pot cauza morbiditate si mortalitate în rândul oamenilor, dar, în general, sunt asociate cu epidemii mai puțin severe decât virusurile gripale de tip A. Cu toate că virusurile gripale de tip B pot provoca epidemii umane, acestea nu au cauzat pandemii. Virusurile gripale de tip C provoacă îmbolnăviri ușoare la oameni și nu provoacă epidemii sau pandemii. Aceste virusuri nu sunt clasificate în funcție de subtip.Virusurile gripale de tip A și B sunt clasificate în continuare în tulpini, iar noi tulpini apar anual ca urmare a faptului că materialul genetic al tulpinilor noi se modifică în mod natural față de al celor din anul precedent. Aceasta înseamnă că amestecul de vaccinuri utilizat anual este produs împotriva unor tulpini asemănătoare, pe baza modificărilor care se așteaptă să apară la noile tulpini. 

 

Care sunt simptomele?

 

Simptomele primare ale gripei includ: febră (de obicei mare), durere de cap, oboseală extremă, tuse uscată, durere în gât, nas înfundat și dureri musculare. Pot să apară, de asemenea, simptome stomacale cum ar fi greață, vărsături și diaree, dar acestea sunt mai comune la copii decât la adulți. Complicațiile gripei pot include pneumonia bacteriană, deshidratarea și agravarea afecțiunilor cronice cum ar fi insuficiența cardiacă congestivă, astmul sau diabetul. Copiii pot avea probleme ale sinusurilor și infecții ale urechii. Doza infecțioasă este dependentă de sensibilitatea persoanei infectate și caracteristicile de infectivitate ale tulpinii actuale a virusului gripal.

Cum se transmite?

Transmiterea poate avea loc cu o zi înainte de apariția primelor simptome și până la șapte zile după apariția acestora. Pacienții sunt mai infecțioși in timpul primelor trei zile de boală. Se transmite de la om la om prin intermediul picăturilor mari care sunt generate de strănut, tuse sau vorbire și care pot fi răspândite până la o distanță de aproximativ 1 metru. Poate fi, de asemenea, răspândită prin atingerea directă a unui om infectat sau prin atingerea unui obiect care a fost contaminat cu picături sau atins de un om infectat. Transmiterea aeriană poate avea loc, de asemenea, ca urmare a formării de nuclee de picături mici, până la o distanță de câțiva metri.

Cum este controlată?

Vaccinarea este principala metodă de control a acestei boli. Acest lucru este deosebit de important pentru cei cu risc ridicat pentru consecințe grave ale gripei. Medicamentele antivirale pot fi adecvate pentru anumite persoane, pe baza consultării cu medicul lor. Tehnici generale de prevenire, care sunt utile pentru a preveni răspândirea gripei includ evitarea contactului apropiat, repaosul la domiciliu al persoanelor infectate, acoperirea gurii și a nasului cu un șervețel atunci când tușiți sau strănutați, spălarea mâinilor și evitarea atingerii ochilor, nasului sau gurii. Dezinfecția suprafețelor frecvent atinse care pot fi contaminate cu particule virale este, de asemenea, o măsură de control importantă. Această măsură include dezinfecția mânerelor de uși, butoanelor de lift, balustradelor, mânerelor de toaletă, etc.

 

Referințe și informații suplimentare

Back to Top