Virusul Zika

Virusul Zika este un virus  transmis în principal prin înțepătura  țânțarului din specia Aedes aegypti. Această specie de țânțar  poate transmite de asemenea  virusuri ce cauzează  febra denga si boala Chikungunya. Focare de virus Zika au fost raportate în Africa, Asia de Sud-Est, insulele din Pacific și America, mai ales în Brazilia.

 

Ce este virusul Zika?

Virusul Zika este un virus transmis în principal prin înțepătura tânțarului din specia Aedes aegypti. Această specie de țânțar,  poate transmite de asemenea  virusuri care cauzează  febra denga și boala Chikungunya1,2. Focare de virus Zika au fost raportate în Africa, Asia de Sud-Est, insulele din Pacific și America, mai ales în Brazilia2.

Care sunt simptomele?

Aproximativ una din cinci persoane infectate cu virusul Zika se îmbolnăvesc. Simptomele includ debutul acut al febrei ușoare, înroșirea  pielii, dureri articulare și conjuctivite. Boala clinică este de obicei ușoară, cu simptome de durată de la câteva zile până la o săptămână. Cazurile severe ce necesită spitalizare sunt mai puțin frecvente  iar decesele cauzate de virusul Zika sunt rare2

Transmiterea virusului Zika de la mamă la făt a fost documentată pe tot parcursul sarcinii. În actuala epidemie din Brazilia (2015/2016) a fost raportată o creștere accentuată a numărului de copii născuți cu microcefalee3,4. Microcefaleea este un defect congenital în care capul unui copil este mai mic decât în mod normal, în comparație cu copiii de acelasi sex  și de aceeași vârstă.  Copiii cu microcefalee  au adesea creierul mai mic, care e posibil să nu se fi dezvoltat corespunzător. Nu se știe cât de multe dintre aceste  cazuri de microcefalee sunt asociate cu infecția cu virusul Zika și ce factori cresc riscul la făt4,5

Cum se transmite?

Virusul Zika este transmis de la o persoană la alta prin înțepături de țânțar. Țânțarul este infectat cu virusul Zika când se hrănește de la o persoană deja infectată cu acest virus. Țânțarii infectați pot răspândi apoi virusul la alte persoane prin ințepături.

Cum este controlat?

Nu exista vaccin pentru acest virus. Principalele abordări preventive sunt creșterea gradului de conștientizare a factorilor de risc, reducerea expunerii la înțepături de țânțar și eliminarea mediilor lor de reproducere. Purtarea de haine care acopera pielea, inclusiv mâneci și pantaloni lungi, precum și utilizarea unui repelent sunt recomandate în timpul ieșirilor în aer liber. Se recomandă utilizarea plaselor de ferestre și uși, precum și adăpostirea  în clădiri cu aer condiționat.

Țânțarii se răspândesc prin ouă ce sunt depuse în și în apropierea apei stătute, inclusiv găleți, boluri, farfurii de animale, ghivece de flori și vaze. Țânțarii pot depune mai multe sute de ouă pe pereții recipientelor umplute cu apă. Atunci când apa acoperă ouăle, larvele eclozeaza  și devin adulți în aproximativ o săptămână. Ei sunt agresivi în timpul zilei și preferă să înțepe oamenii  pentru a se hrăni cu sânge2. Pot trăi atat în interior cât și în exterior, în apropierea oamenilor. Pentru a ajuta la reducerea numărului de țânțari în interiorul și exteriorul clădirilor, se recomandă eliminarea rezervelor de apă stătută din recipiente precum ghivece de flori sau găleți, chiar anvelope vechi și gunoi2

Până se vor afla mai multe informații si ca metode de prevenție, CDC (Centers for Disease Control and Prevention) al S.U.A. recomandă femeilor însărcinate, în orice trimestru, să ia în considerare amânarea călătoriilor în zonele în care transmiterea virusului este în curs de desfășurare. În plus, se recomandă femeilor care intenționează să rămână însărcinate să-și consulte furnizorul de servicii medicale  înainte de a călători în aceste zone și să urmeze pașii similari3.

Desemnarea stării de urgență de sănătate publică la nivel mondial(PHEIC) de către Organizația Mondială a Sănătății(OMS)

La 1 februarie 2016, Organizația Mondială a Sănătății (OMS) s-a reunit pentru a discuta despre zonele afectate de microcefalee și/sau tulburările  neurologice ce sunt suspectate a fi asociate cu  transmiterea în Brazilia a virusului Zika. OMS a declarat infecția cu virusul Zika o urgență medicală de interes mondial (PHEIC).  Comisia a făcut o serie de recomandări, inclusiv, dar fără a se limita la: 1) intensificarea comunicărilor despre riscurile  în țările cu Zika, 2) măsurile de control ale vectorului și măsurile de protecție individuală corespunzătoare ar trebui să fie promovate agresiv, 3) o atenție sporită  ar trebui să fie acordată asigurării femeilor fertile și în special femeilor însărcinate cu informații necesare și materiale pentru a reduce riscul expunerii și 4) femeile însărcinate care au fost expuse virusului Zika  trebuie să fie consiliate  și urmărite până la naștere6.

Cum vă puteți proteja

 1. Folosiți repelente pentru țânțari
 2. Închideți ferestrele și ușile
 3. Utilizați ventilatoare sau aer condiționat
 4. Ultilizați aparate de țânțari dacă sunt disponibile
 5. Folosiți plase de țânțari în jurul paturilor pe timp de noapte
 6. Purtați haine lungi, inclusiv în timpul zilei
 7. Acoperiți toată pielea expusă având grijă de pielea din jurul feței și ochilor – țânțarii vor găsi orice zonă scăpată din vedere.

Cum să vă protejați clientii și angajații dumneavoastră

 1. Goliți gălețile și alte recipiente care țin apa
 2. Verificați jgheaburile și bazele ghivecelor de flori de apa adunată
 3. Goliți vazele de flori
 4. Curățați canalizările înfundate
 5. Instalați plase de țânțari la uși și ferestre
 6. Folosiți ventilatoare atât pe timp de zi cât si pe timp de noapte
 7. Verificați rezervoarele de apă pentru filtre deteriorate sau blocate
 8. Educați personalul cu privire la prevenirea reproducerii tânțarilor în locația dumneavoastră
 9. Angajați o firmă profesională de combatere a dăunătorilor 
Back to Top